A szorgos kis hangyák sokan vannak, gyorsak és tavasztól-őszig a kert bármely részében előfordulnak. Belemásznak a gyümölcsbe, gondozzák a levéltetveket, viszkető csípést okoznak és még sorolhatnánk miért nem tartoznak a kedvenceink közé.  Megmutatjuk a legjobb módszereket hogyan tartsd távol őket!

Kártevők vagy jótevők?

A hangyák inkább csak bosszantóak vagy esztétikai gondot okoznak egy kertben. De azért tudnak kárt is tenni, hiszen megeszik a virágokat, fiatal hajtásokat, szeretik a lédús szárakat és gyökereket pl. a sárgarépát, zellert, céklát, de a gyümölcsöket sem vetik meg. Kárt okozhatnak azzal is, ha a boly egy növény alá települ, mert ezzel a növény gyökere károsodhat, vagy mert épp belemásznak a termésbe. A kellemetlenebb, hogy a hangyák jelenléte segíti a levéltetvek megjelenését és elszaporodását. A hangyák ugyanis jó barátságban élnek a levéltetvekkel és támogatják is őket, mert a levéltetvek által termelt mézharmat a hangyák egyik táplálékdús csemegéje.

Bár nem a kedvenceink a hangyák, érdemes tudni, hogy van hasznuk is.

Lazítják például a talajt, gyűjtögető életmódjukkal pedig tisztítják a kertet. A hangyák rovarokkal is táplálkoznak, összeszedik az elhullott rovarokat és más egyedeket, tehát szorgalmas takarító brigád. Ők maguk pedig madarak eleségei, amit azért nagyon fontos tudni, mert a hangyák kiírtásával beavatkozunk a természet egyensúlyába.

A biokertészkedés alapja, hogy minél kevésbé avatkozzunk be a természet körforgásába és ha biokertet szeretnél, akkor bizony egyetlen jó tanácsunk van, hogy hagyd a hangyákat élni. De ha nagyon-nagyon zavaróak megmutatjuk a legjobb vegyszermentes megoldásokat, ami még jól jöhet.

Rovarirtó! Az eszement megoldás

Azt tapasztalom, hogy az emberek fejében a hangyák elleni megoldásként be van vésődve a kémiai rovarirtók használata. Több kertészeti facebook csoportban is azt látom, hogy a hangyák nagyon zavarják az embereket és a „Chemotox-ot neki!” a  legáltalánosabb beírás, amit egymásnak javasolnak. Biztos vagyok benne, hogy ők nem gondolnak bele abba, hogy a hangyák ellen bevetett rovarirtó milyen könnyen jut vissza a saját élelmünkbe, vagy arra sem gondolnak, hogy más rovarok is áldozatul esnek, sőt arra sem, hogy növények környezetésben használva ez mennyire károsítja vagy mennyire megviseli a növényt. Rövidre zárva a témát: Rovarírtó: STOP! Van jobb megoldás!

Kérdéses házi praktikák

Sokak által kedvelt megoldás a sütőpor vagy cukor-sütőpor keverék, ami úgy végez velük, hogy „hangyafelfújtat” csinál belőlük. Olcsó, de drasztikus beavatkozás az ökoszisztémába, úgyhogy ha kicsit is környezettudatos vagy ne ezt a megoldást válaszd.

Brutális hőkezelés

Hallottam már arról is, hogy van, aki a „forró vizet a kopaszra” módszert alkalmazza. Azaz forró vizet önt a hangyabolyra vagy hangyajáratokra. Ez kétségkívül vegyszermentes megoldás, de növények környezetében súlyos sérüléseket okozhatunk és a talaj más lakóját is könnyen a másvilágra küldhetjük vele, ezért környezettudatos megoldásként semmiképp ne alkalmazzuk.

Baráti hangya költöztetés

Egy nagyon baráti megoldás a hangyaboly áttelepítése. Egy szalmával megtöltött edényt kell a hangyaboly bejárata mellé tenni és néhány nap alatt maguktól áttelepszik bele az egész kolónia. Így át lehet tenni őket oda, ahol nem zavarják köreinket.

Mechanikus távoltartás

A kertekben a föld gyakori lazítása és locsolása szintén megzavarja a hangyákat, ezért valószínűbb, hogy nem oda települnek.

Ha a gyümölcsfáinkat szeretnénk megvédeni, akkor érdemes a törzset ragasztószalaggal körbevenni vagy akár enyvvel bekenni. Fák esetében ez egy jó védekezés, de folyamatosan gondoskodni kell róla, hogy a ragasztó réteg megfelelően ragadjon.

Illatos és illatmentes megoldások

A hangyák nem szeretik az intenzív illatokat, ezért ez elég biztos módszer. Használhatunk illóolajokat a távol tartásukra például agyag cserépdarabra locsolva, de ezt időről időre újra kell illóolajozni, ha az illat elszállt. Vagy intenzív illatú gyógynövényeket is bevethetünk például zsályát, fokhagymát, őrölt szegfűszeget stb., ezeket oda ültethetjük, vagy oda tehetjük, oda szórhatjuk az útjukba.

Létezik homeopátiás megoldás a hangyák ellen, ami nagyon hatásos mégpedig a Camphora nevű szer alkalmazása. Érdekesség, hogy ez a gyógyszer szintén egy erős illatú növényből készül, tehát az elv hasonló. A különbség, hogy a homeopátiás Camphora a kámfor sokszorosan hígított verziója, így maga a gyógyszer az ember számára szagtalan, ennek ellenére a hangyákat tökéletesen távol lehet tartani vele anélkül, hogy bárkinek is ártanánk, vagy nekünk is illatokkal kellene körbevenni magunkat.

A Camphora C30-asból 5 golyót 2 dl vízben érdemes feloldani és ezt kell 10-30 liter öntözővízhez tenni és jól összekeverni. Azt a területet érdemes vele belocsolni, ahonnan a hangyákat szeretnénk távol tartani.

Írta: Radványi Noémi

Kép Copyright: antrey / 123RF Stock fotó

SZERETNÉD KIPRÓBÁLNI A HOMEOPÁTIÁS NÖVÉNYGYÓGYÍTÁST, DE NEM TUDOD HOGYAN KEZDJ HOZZÁ?

Itt letöltheted azt az anyagot, amiből megismerheted a 10+1 alapszabályt a növények homeopátiás gyógyításához.

Ebből az anyagból megtanulhatod, hogyan csináld jól, mire figyelj, hogy hatásos legyen a homeopátiás kezelés.

RÁADÁSKÉNT KAPSZ:

  • egy listát a javasolt homeopátiás gyógyszerekről a kerti készlethez  és

  • megválaszolunk 10+1 fontos kérdést, amit mindenképp tudnod kell a homeopátiáról.